Bizonyságtétel kategóriaarchívum

Baptista Nők Világimanapja – 2011. november 7.

Lépésben a Lélekkel – szívesség által

Az idei imanapi programot a Karib-térségi Baptista Nőszövetség állította össze. Folytatjuk a tavalyi témát, Lépésben a Lélekkel – a Gal 5,25 vers alapján: „Ha a Lélek által élünk, akkor éljünk is a Lélek szerint”. Ebben az évben a szívességgel foglalkozunk, ami a Szentlélek gyümölcse.
Az elmúlt években a Karib-szigeteket számos természeti csapás sújtotta, hurrikánok és a haiti földrengés, melyek miatt ezreket érte trauma és gyász,  elvesztették otthonukat, vagy árván maradtak. A különféle katasztrófákban van egy közös vonás: a nők és gyermekek szenvedtek a leginkább miattuk.
A tavalyi imanapi programban a szívességet az Ef 4,32 vers alapján tárgyaltuk: Jó lelkület mások irányába. Nem hiányzik a meggyőződés az életéből, de békességes a jelleme. Kész a mások szükségeit a sajátja elé állítani. Szeretetet mutat az apró cselekedetekben és a megértés egyszerű szavaiban.
Érvényes ez rád is? Hogyan javíthatsz szívességgel a körülötted élők helyzetén? Ezen a napon figyeljünk Isten igéjére, imádkozzunk együtt, és tanuljuk a karibi nőtestvéreinktől lépésben a Lélekkel a szívességet.

Patsy Davis, a Baptista Világszövetség női osztályának ügyvezető igazgatója
Baptista Nők Világimanapja – 2011. november 7. bővebben…

Bizonyságtétel a boldogságról


Download Video

A videón Zentainé Kalla Mónika beszél (Budafok).

Értékesség

Vannak emberek, akik meg vannak győződve saját értékességükről, és ebben a meggyőződésükben – minden ellenkező tapasztalattal szemben – megingathatatlanok. És vannak emberek, akik ugyanilyen rendíthetetlenül hisznek saját értéktelenségükben.

Sosem volt túl sok önbizalmam, amennyire vissza tudok emlékezni, egészen kicsi korom óta mindig is azt gondoltam, hogy csúnya vagyok, buta, és nem szeret senki. Óvodában, de főleg kisiskolás koromban emiatt beilleszkedési zavaraim is voltak, mindig egyedül játszottam, nem voltak barátaim. Önmagamat rekesztettem ki, aminek az eredménye az lett, hogy a többiek persze csúfoltak különcségem miatt – így igazolva láttam a magamról alkotott képet.

Kishitűségemben alapvetően nem tudott megingatni semmi. Tizenévesként is ez határozta meg az énképemet. Kétségbeesetten vágytam arra, hogy értékesnek tartsanak, elfogadjanak, szeressenek – hiába mondhattam el magamról, hogy a környék egyik hírhedt bandájához tartozom, rettenetesen lazák és menők vagyunk, és hetente cserélgetem a fiúkat, a kialakult meggyőződésemen mindez semmit sem változtatott. Értékesség bővebben…

Baptista nők világimanapja

szem

Új szemekkel látni Isten teremtményeit

2009. november 4.

Az imanapi programot ebben az évben az észak-amerikai nőtestvérek állították össze. Az Észak-Amerikai Baptista Nőszövetség a kanadai, guyanai és egyesült államokbeli baptista nőtestvérekből tevődik össze.

Az idei gyűjtésünkkel többek között támogatjuk:

  • a Latin-Amerikából származó nők szellemi képzését (az USA-ban);
  • azoknak az önkénteseknek a képzését, akik a 2010-es kanadai, vancouveri téli olimpia alatt segítenek az emberkereskedelem áldozatainak;
  • valamint  a 2010-ben Hawaiiban tartandó női vezetőképző konferenciára, a szegényebb országokból érkező résztvevőket.

„Az Úré a föld és ami betölti, a földkerekség és a rajta lakók” (Zsoltárok 24,1).

Mi, észak-amerikaiak sokkal többet fogyasztottunk a föld erőforrásaiból, mint amennyi a mi részünk. Kizsákmányoltuk a világ dolgozóit, amely által olcsó élelemhez és ruházathoz jutottunk, és nem figyeltünk még a legdurvább kizsákmányolás áldozataira sem.

Mint baptista nőtestvérek – bár gyermekségünktől fogva tudjuk, hogy „az Úré a föld és annak teljessége” – túl gyakran tekintünk a földre, mint ami a saját tulajdonunk, és nem Istené.

Az Úré a föld, de kezdetben nem ilyennek teremtette azt. A világ bámulatosan szép, de a bűn miatt megromlott. Az emberek elpazarolják a föld tartalékait. Míg a hatalmasok jólétben élnek, az elesettek a mindennapi túlélésért küzdenek.

Nekünk, Jézus Krisztus követőinek a feladatunk, hogy gondot viseljünk Isten teremtményeire. Isten azt kéri tőlünk, hogy a szenvedők és kétségbeesettek oldalára álljunk. (Linda J. Weber, az Észak-Amerikai Baptista Nőszövetség elnöke.)

Baptista nők világimanapja bővebben…

Egy autólopás története

Pár héttel ezelőtti szombaton, hajnali öt órakor a rendőrség ébresztett bennünket. Azzal jöttek, hogy ellopták az autómat, egy taxis látta, amint egy parkoló autónak ütköztek vele és aztán elmenekültek, otthagyták.

Férjemmel együtt beültünk a rendőrautóba és elvittek bennünket a helyszínre. Családi háza előtt parkolt le valaki és az ő autójának ütköztek az enyémmel. Nagyon meglepett a történés, ugyanakkor megörültem az autómnak. No, a látvány nem volt nagyon szép. Eltörték az ülést, amit lehetett kiiktattak, nem működött, minden csupa-csupa sár. Ami a legproblémásabb volt, hogy a munkahelyi leveleket, iratokat is elvitték belőle. (A hazahozott munkát elvégeztem, beraktam egy dobozba és az autóba tettem, letakartam, majd viszem az intézetbe.) A parkoló autó tulajdonosa a jelenlétünkben értesült a történtekről. A rendőrök elmentek azzal, hogy meg kell várnunk a bűnügyi helyszínelőket, addig nem nyúlhatunk semmihez.

Egy autólopás története bővebben…

A nőkonferencia videói

A debreceni gyülekezet nagyszerű technikai hátterének köszönhetően itt megnézheted a nőkonferencia felvételeit. Bele is lehet tekerni, ha szeretnél. A nőkonferencia videói bővebben…

Tanúságtétel

ma lottery

Nagyné Kiss Éva vagyok. 1962 február 12-én születtem Kalocsán. Nem hívő családban nőttem fel, amit Istenről hallottam, az az iskolai hittanórákon történt.

Szüleim – mint a világi szülők közül oly sokan – megtanítottak arra, hogy hogyan álljam meg a helyem a világban, hogyan legyek világi szemmel jó. Megtanítottak túlélni. Apámat katolikus, anyámat református vallásban keresztelték. Járattak hittanórákra, de elvittek a református istentiszteletre is.

Felnőttként is eljárogattam néha nagy ünnepeken a templomba, de arra nem emlékszem. hogy láttam volna otthon Bibliát.

Folydogált az életem, és sok baj, buktató után, sok hiábavalóság után lelkileg összetörten padlóra kerültem.

Tanúságtétel bővebben…

A szövetség megpecsételődött

ct lottery


Elhozta az Isten ezt a napot is! 2007. június 3. Jó tudni, hogy ezután ez is a születésnapom. Nem figyelte senki a nap vagy a hold járását, nem rajzolgattak kockás papírlapra sokszögeket, hogy megtudják, milyen sors vár rám. Abban biztos vagyok nyolc testvéremmel együtt, jó helyen vagyunk. Most végre igazán jó helyen. Isten tenyerén,az Ő védő keze alatt. Mit beszélek? Csak mi kilencen tudtuk? Tudja az a pár száz hívő is, aki tanúja volt a Székesfehérvári Baptista Imaházban a bemerítkezésünknek.

Előző napon szombaton áldott pár órát tölthettünk együtt Révész Lajos lelkipásztorunkkal és Tóth Péter elöljáróval. Az Isten házában, az Isten társaságában. Most aztán megéreztem,hogy a földi dolgok mulandóak, és semmi más nem fontos, csak Isten közelsége. Egész este csak vele vágytam lenni. Neki akartam megköszönni, szüntelen imádni Őt. Ez aztán úgy felbőszítette a kísértőt, hogy nem hagyott aludni, csak igen keveset.

A szövetség megpecsételődött bővebben…

A tizedik

md lottery

A tizedik

Már a bevonulásnál bajban voltam. A kedvelt imaház minden padsora zsúfolásig megtelt, így a leghátsó pad legutolsó ülésén ültem. Amikor jöttek ők, a lelkipásztorok, dr. Mészáros Kálmán és Révész Lajos, majd utánuk a fehér ruhások, úgy kellett visszaerőszakolnom a könnyeimet. Olyan mosolygósak voltak és boldognak látszottak. Tudtam, éreztem, elrontottam. Már akkor éreztem, nem szabadott volna várnom. Nekem is ott kellene ülnöm. Torkomban dobogó, egy ütemre zakatoló szívvel velük együtt. A bizonyságtételek hol gyermekien egyszerű, hol fiatalosan lendületes, hol igen érett felnőttes… Mindenkinek a sajátja, csak az övé, és most már mindenkié! Ők a bátrak, ők a kiválasztottak.

A tizedik bővebben…

Az anyagiak elengedése

Akik jól ismernek, tudják rólam, hogy nagyon szeretek kézimunkázni. A jelenlegi kedvencem a patchwork vagy foltvarrás. Amikor egy új folttakarót kezdek varrni, először gondosan összeválogatom az anyagokat, amikkel dolgozni fogok. Vannak köztük olyanok, amik már az első pillanattól kezdve megragadják a tekintetemet (afféle szerelem ez első látásra), és vannak olyanok is, amelyek egészen átlagosan festenek. A művészet abban van, hogy a különböző színeket és formákat egymással összhangba tudom-e hozni. Tudok-e valami minőségi szempontból újat alkotni, amiben a különféle anyagok nemcsak kiegészítik egymást, de kiemelik egymás rejtett szépségét is. Ha ez sikerül, akkor vagyok igazán elégedett a munkámmal.

Az anyagiak elengedése bővebben…