Gyereknevelés kategóriaarchívum

Gyermeknevelés egyedülálló módon

A Gyereknevelés egyedülálló módon hat kulcslépést ajánl a gyermekeiket egyedül nevelő szülők figyelmébe, melyek segítségével kiegyensúlyozott és szeretetteljes családi légkört teremthetnek . Dr. Leman könnyed hangvételben és gyakorlatias megközelítéssel mutatja be, hogy a távlati tervezés hogyan segít a mindennapokban, hogy melyek azok a szarvashibák, amelyeket az egyedülálló szülők hajlamosak elkövetni, hogy miként építhetnek ki kapcsolati hálót a családjuk köré, hogyan alapozhatják meg gyermekük egészséges önbecsülését, hogyan találhatják meg az egyensúlyt a szabályok, a szeretet és a korlátok között – és még számos, az egyszülős családokat foglalkoztató kérdésben ad útmutatást.

Az anyaság örömeiről

Már kora ifjúságomtól kezdve minden vágyam az volt, hogy majd nagycsaládom legyen. Magam is egy háromgyerekes családban nőttem fel. Most 34 éves vagyok, és három csodálatos kislány édesanyja. (Azóta megszületett negyedik gyermekük, egy kisfiú. — A szerk.) Kívánságom teljesült, és átélhetem azt, amit a zsoltáríró a 127. zsoltár 3. versében megfogalmazott: Bizony, az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom.”
Az anyaság örömeiről bővebben…

Gyerekhatárok

„Nem szeretem azt a szót hallani, hogy »határok«” – állapítja meg Ricky, a könyv egyik szerzőjének hétéves kisfia. A szerző tisztában van vele, hogy nem csak a fia van így ezzel. A gyerekek számára ami örömet okoz, az jó, ami pedig csalódást, az rossz. Az ember igyekszik lerázni magáról a felelősséget.

A szerzőpáros vallja, hogy szülőként segítenünk kell gyermekeinknek, hogy kifejlődjön bennük a felelősségérzet, az önuralom és a szabadság. Határokat húzni nem könnyű vállalkozás, de megéri fáradozást – mondja dr. John Townsend.

A könyvben a szerzők tíz olyan törvényszerűséget ismertetnek nagyon gyakorlati módon, amelyeket követve a gyerekek megismerik önmagukat, kialakítják saját identitásukat, megtanulják, miért kell felelősséget vállalniuk és miért nem. Képesek lesznek jó döntéseket hozni, megértik, hogy ha jól döntenek, a dolgok jól alakulnak, míg ha rosszul választanak, negatív következményekre számíthatnak. Képesek lesznek a szabadságon alapuló, valódi szeretetre. A könyv nem annyira a gyereknevelésre helyezi a hangsúlyt, inkább arra, hogy a szülő miként viselkedjen a gyermekével való kapcsolatában.

Kinek érdekes olvasni ezt a könyvet? Természetesen elsősorban a szülőknek, de tanároknak, nagyszülőknek, edzőknek, szomszédoknak, óvónőknek, bébiszittereknek, gyülekezeti ifjúsági munkásoknak, tehát mindenkinek, aki gyerekekkel áll kapcsolatban. A szerzők azokat a tinédzsereket is bátorítják a könyv olvasására, akik éppen saját határaik kialakításán fáradoznak.

Dr. Henry Cloud – Dr. John Townsend: Gyerekhatárok. Mikor mondjunk igent és mikor mondjunk nemet gyermekeinknek? Harmat Kiadó, Budapest, 2010. Ára 2500 forint.

Tapolyai Emőke előadása a gyermeknevelésről

A Kecskeméti Baptista Gyülekezet felvételét ajánljuk a honlap látogatóinak figyelmébe.

Mit tanácsolsz azoknak az anyáknak, akiknek a gyermeke most hagyta el a szülői házat?

Abigél lányom 16 éves volt, amikor Sámuel megkérte feleségül. Semmi kifogásunk nem volt Sámuel ellen, de sokkolt bennünket, hogy ilyen fiatalon, ilyen hirtelen kell elengednünk a lányunkat. „Hiszen most született, és olyan gyorsan repült el ez a néhány év.” Azóta, ha 2-3 éves kislány szüleivel találkozunk, azt szokta mondani a férjem: „Készülhettek a menyegzőre!” Mindig is tudtuk, hogy a gyermekeink csak egy időre a mieink, azután el kell engednünk őket, de hogy ilyen hamar, ez hihetetlen.

Mit tanácsolsz azoknak az anyáknak, akiknek a gyermeke most hagyta el a szülői házat? bővebben…

Kire ütött ez a gyerek?

kansas lottery

Sokszor hallhatjuk ezt a mondatot szülők, nagyszülők szájából, főleg persze akkor, ha valami olyat követ el csemetéjük, amire nem különösebben büszkék. Ha ezt a kérdést hallom, mindig elgondolkodom: tényleg nem tudják? Hogy ne mások háza előtt kezdjem a sepregetést, saját példámat szeretném elmesélni:

Kire ütött ez a gyerek? bővebben…