Dorie – a lány, akit senki nem szeretett

Egy könyvbemutatóra invitálja a Harmat kiadó a honlap látogatóit:

dorie_meghivo_email

Információk a könyvről (pdf): Dorie

Részlet a könyvből:

„Valaki egyszer azt mondta, ha semmid nincs már, csak Isten, rájössz, hogy ő elég. Isten mellém állt, amikor senki másnak nem kellettem. Most sem fog elhagyni engem. Isten begyógyítja a testemben lüktető érzelmi fájdalmat.” 

Beszámoló a könyvbemutatóról

A könyvbemutató előadói (balról jobbra): Bödő Sándor, a Nyitott Szív program vezetője; Tapolyai Emőke pszichológus; Mark Bonham, az Open Hearts Ministry vezetője; Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója.
A könyvbemutató előadói (balról jobbra): Bödő Sándor, a Nyitott Szív program vezetője; Tapolyai Emőke pszichológus; Mark Bonham, az Open Hearts Ministry vezetője; Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója.
„Az Úr nem emel ki a nehézségekből, de átvezet rajtuk” – olvasta föl Mark Bonham, az Open Hearts Ministry nemzetközi vezetője a kilencvenéves szerzőnő közönséghez írott leveléből.
„Az Úr nem emel ki a nehézségekből, de átvezet rajtuk” – olvasta föl Mark Bonham, az Open Hearts Ministry nemzetközi vezetője a kilencvenéves szerzőnő közönséghez írott leveléből.

Édesanyja már a fogantatásától kezdve elutasította Dorie-t. Naponta érzékeltette vele, mennyire csúnya, és hogy nem méltó a szeretetre. Majd árvaházba adta, ahol az intézet vezetője rendszeresen megverte. Később kegyetlen nevelőszülei is bántalmazták. Vér szerinti apja megtagadta, anyja pedig így fenyegette: „Ha még egyszer találkozunk az életben, megöllek!”

Doris Van Stone megrázó igaz története Isten gyógyító szeretetéről vall. De vajon hol van mindebben az ember felelőssége…? Az alábbiakban a Harmat Kiadó és a Só és Világosság Alapítvány májusi könyvbemutatóján elhangzottakból közlünk részleteket.

„Dorie, a könyv írója és főszereplője Amerikában él – nyitotta meg a könyvbemutatót a Kaptárban Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója. – Mégis nagyon fontosnak találtuk önéletírásának magyar kiadását. Egyrészt mert az életrajzi könyveknek életformáló hatásuk van. Hiszem azt, hogy talán kevesekhez ér el ez a műfaj, de akiket elér és megérint, azok megváltoznak. Másrészt Dorie könyve felvet egy sürgető kérdést: mi a mi felelősségünk a bántalmazottak iránt?”

2011-ben Magyarországon 7300 gyermek családon belüli bántalmazásáról szereztek tudomást, amely tehát naponta 20 gyermeket érintett. Huszonnégyezer gyermek több mint 51 ezer esetben szülői elhanyagolás miatt került a gyermekjóléti szolgálatokhoz. A bántalmazottak másik nagy csoportját a nők alkotják: 23 százalékuk élt már át fizikai erőszakot. Hetente legalább egy nő hal meg családon belüli erőszak miatt, minden ötödik asszonyt pedig rendszeresen bántalmaz a férje vagy a partnere.

Ez a statisztika azonban nem fedi a valóságot. Mindössze ennyiből lett rendőrségi ügy. „Lesz-e, aki értük szól? – tette fel a kérdést Tapolyai Emőke klinikai és pasztorálpszichológus, szexuálpszichológus. – Amikor hangulati zavarok, depresszió, munkahelyi konfliktusok, kapcsolati zavarok stb. miatt jönnek hozzám, nemegyszer valami sokkal mélyebb húzódik a felszín mögött.  Előbb-utóbb kiderül: bántalmazó környezetben nőttek fel – legtöbbször rokon, »barát«, szomszéd vagy közeli ismerős zaklatta őket. »Senki nem látta? Senki nem hallotta? Senki nem volt, aki szóljon értem?« − kérdezik. Fájó dolog, amikor csak annyit tudok mondani vigasztalásként, hogy igazságtalan volt a világtól, hogy nem álltak ott mellette.”

A Só és Világosság Alapítvány Nyitott Szív (nyitottsziv.hu) helyreállító programjának vezetője, Bödő Sándor ezt a felelősséget ismerte fel, amikor részt vett az Open Hearts Ministry által szervezett képzésen az Egyesült Államokban, ahol személyesen találkozott Dorie-val. „Azok terhelődtek a szívemre, akik nem akarják, hogy a múltbeli bántalmazások bármilyen formája negatív hatással legyen a jelenükre, illetve a következő nemzedékre. Felismerik, hogy velük mit tettek, és ők nem akarják ezt továbbadni. Dorie szuggesztív előadása révén arra kaptam indíttatást, hogy a magyar emberek számára is elérhetővé tegyük a Megsebzett Gyógyító által kínált helyreállást. Azóta több tucat nő és férfi vett részt a programunkon; a csoportokban megértést, vigasztalást kaptak sorstársaiktól, és felszabadultak a bűntudat és a szégyen terhe alól.”

Meg lehet gyógyulni a bántalmazás okozta sérülésekből? Van ebből kiút? „A sebek – mondja Tapolyai Emőke –, ahogy megyünk előre az életben, szépen lassan begyógyulhatnak, és leválhatnak a hegekről. A hegek azonban örökre megmaradnak. De míg a seb kínjának az elviseléséhez fájdalomcsillapító szükséges, a heggel már lehet együtt élni. Tőlünk függ, hogy a körülöttünk élők sebekkel élnek, vagy hegekkel. Én pedig – Bob Pierce szavaival – azt akarom, hogy ami Isten szívét összetöri, törje össze az enyémet is.”

Bayer Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .