Hozzávalók
A morzsolt tésztához:
- 80 g búzaliszt
- 80 g barna cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 80 g vaj
A töltelékhez:
- szűk 1 kg enyhén savanykás alma
- 2 evőkanál citromlé
A kevert tésztához:
- 150 g vaj
- 100 g cukor
- 1 tasak vanillincukor
- 1 csipet só
- 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
- 3 tojás
- 225 g búzaliszt
- 2 csapott teáskanál sütőpor
- 150 g tejföl
- apróra vágott pisztácia (elhagyható)
A morzsolt tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk, a cukrot, fahéjat és vajat hozzáadjuk és keverőgéppel a kívánt szemnagyságú morzsalékot elkészítjük, hideg helyre állítjuk. A töltelékhez az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, magházát eltávolítjuk, az almát apróra vágjuk és a citromlével elvegyítjük. A tésztához a vajat keverőgéppel jól kikeverjük, apránként a cukrot, vanillincukrot, sót és fahéjat hozzáadjuk és addig keverjük, amíg sima, egyenletes tésztát kapunk. A tojásokat egyenként belekeverjük (mindegyiket kb. 1/2 percig). A lisztet a sütőporral elvegyítjük, átszitáljuk, a középső fokozaton adagonként belekeverjük. A tészta felét egy kerek (28-30 cm átmérőjű, alján kikent) tortaformába töltjük, tetejét elsimítjuk, az almamasszát a tetején elosztjuk. A tejfölt a maradék tésztához keverjük, a tésztát az alma tetején elosztjuk és elsimítjuk, a morzsolt tésztát rászórjuk és a formát a sütő rácsára helyezzük. Pisztáciával megszórva tálaljuk.