Tejfölös almás sütemény

Hozzávalók

A morzsolt tésztához:

  • 80 g búzaliszt
  • 80 g barna cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 80 g vaj

A töltelékhez:

  • szűk 1 kg enyhén savanykás alma
  • 2 evőkanál citromlé

A kevert tésztához:

  • 150 g vaj
  • 100 g cukor
  • 1 tasak vanillincukor
  • 1 csipet só
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 3 tojás
  • 225 g búzaliszt
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • 150 g tejföl
  • apróra vágott pisztácia (elhagyható)


A morzsolt tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk, a cukrot, fahéjat és vajat hozzáadjuk és keverőgéppel a kívánt szemnagyságú morzsalékot elkészítjük, hideg helyre állítjuk. A töltelékhez az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, magházát eltávolítjuk, az almát apróra vágjuk és a citromlével elvegyítjük. A tésztához a vajat keverőgéppel jól kikeverjük, apránként a cukrot, vanillincukrot, sót és fahéjat hozzáadjuk és addig keverjük, amíg sima, egyenletes tésztát kapunk. A tojásokat egyenként belekeverjük (mindegyiket kb. 1/2 percig). A lisztet a sütőporral elvegyítjük, átszitáljuk, a középső fokozaton adagonként belekeverjük. A tészta felét egy kerek (28-30 cm átmérőjű, alján kikent) tortaformába töltjük, tetejét elsimítjuk, az almamasszát a tetején elosztjuk. A tejfölt a maradék tésztához keverjük, a tésztát az alma tetején elosztjuk és elsimítjuk, a morzsolt tésztát rászórjuk és a formát a sütő rácsára helyezzük. Pisztáciával megszórva tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .