Almás mákos csiga

Hozzávalók

A töltelékhez:

600 g savanykás alma

50 g cukor

kevés reszelt citromhéj

1 rúd fahéj

250 ml (1/4 l) forrásban lévő víz

250 g őrölt mák

75 g puha vaj

2 evőkanál méz

1 tojás

75 g mazsola

2-3 csepp keserűmandula-aroma

A túrós-olajos tésztához:

200 g tehéntúró

6 evőkanál tej

8 evőkanál étolaj

1 tojás

1 csipet só

100 g cukor

1 tasak vanillincukor

400 g búzaliszt

1 tasak és 2 csapott teáskanál sütőpor

A bevonathoz:

150-175 g szitált porcukor

6 evőkanál rum

A töltelékhez az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, magházát eltávolítjuk, az almát gerezdekre vágjuk, cukorral, citromhéjjal és fahéjjal együtt a forrásban lévő vízbe tesszük, néhány percig pároljuk (az almának nem szabad szétesnie). Habszedő kanállal a léből kiemeljük és hűlni hagyjuk. A forró almalébe a mákot belekeverjük, a vajat, mézet és tojást hozzákeverjük, a mazsolát és keserűmandula aromát hozzáadjuk és jól összekeverjük. A tésztához a túrót, tejet, olajat, tojást, sót, cukrot és vanillin-cukrot keverőgéppel a legmagasabb fokozaton jól összekeverjük. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, átszitáljuk, hozzáadjuk és sima tésztává összegyúrjuk. 50×40 cm-es nagyságú lapra kinyújtjuk, a mákmasszát rákenjük, az almaszeleteket a tetején elosztjuk. A tésztát a hosszabbik oldaláról kezdve felgöngyöljük, éles késsel kb. 2 cm széles szeletekre vágjuk és a csigákat kikent sütőlemezre téve a sütőbe helyezzük. A bevonathoz a porcukrot rummal sűrűnfolyós masszává keverjük és sütés után a csigákat azonnal megkenjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..