Hozzávalók
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- ½ cs friss vagy szárított élesztő
- 1 dl almalé vagy tej
- 1 tojás
- 7 dkg cukor
- 1 kk fahéj
- 75 ml olaj
Ezenkívül:
- 30-40 dkg alma
- citromlé
- 4-5 ek csipkebogyólekvár (másfajta is jó)
- 5 dkg vágott mandula (vagy dió, mogyoró)
Elkészítés:
A lisztet a szárított élesztővel elkeverjük (vagy a friss élesztőt a langyos folyadékban felfuttatjuk), és a többi összetevővel sima kelt tésztát gyúrunk. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedeljük, a magházát eltávolítjuk és lereszeljük. Citromlével lecsöpögtetjük. Az almareszeléket és a tésztát összegyúrjuk (ha nagyon leves az alma, lisztet adjunk még hozzá), belisztezett munkalapon kinyújtjuk és dzsemmel megkenjük. A tésztát mandulával megszórjuk, felgöngyöljük és kikent kuglófformába tesszük. További 15 percig kelesztjük. Alacsony hőfokon kb. 60 percig sütjük.