Vezették: Mészárosné Leila és Kövesné Anikó
2009. 06. 06. Debrecen XII. Országos nőkonferencia
A szívünk egészségéről szeretnénk beszélgetni, arról, hogy mennyire fontos, hogy törődjünk magunkkal és a családtagjainkkal.
A szivet a legjobban a két leggyakoribb betegség a magas vérnyomás és a cukorbetegség teszi próbára. Kutatóorvosként a szívet mi is ezekkel a módszerekkel terheltük kísérletekben.
1. A szív az ütőérbe nyomja a vért, onnan jut szét a testbe és ha emelkedett a vérnyomás, akkor a szívnek az ütőérben lévő magasabb nyomással szemben kell pumpálnia. Ez kikészíti a szivet hosszú távon.
– Ezért érdemes mindenkinek mérni a vérnyomását és beállítattni orvosával.
2. A szív koszorúereit az emelkedett vércukor szint, a glukóz teljesen tönkreteszi. Nem tudnak megfelelő választ adni az erek, például kitágulni és több vért átengedni, akkor, amikor a legnagyobb szüksége lenne a vérre a szívnek. Nem is beszélve a koszorúerek elmeszesedéséről. A sok cukor megbontja az ereket belűlről bélelő tükörsima védő sejtek egységét és közéjük lerakódhatnak zsírok, mész és vérlemezkék, ami az ér elzáródásához vezethet. Ennek tünete a szívinfarktus. De ezzel már nagyon előre mentünk, ez csak a bevezetés ahhoz, miért rettentő fontos a táplálkozás, mit eszünk, mennyit és mikor.
Régen vöröshagyma, szalonna, vörösbor, barna kenyér volt a tarisznyában, amikor kimentek szántani, aratni.
Igen, de nagyon kemény munkát végeztek. A kardiológusok szerint ez a legmegfelelőbb táplálék volt akkor ahhoz a munkához.
Ma ülő munkát végzünk, több a stressz. A környezetszennyezés, a zaklatott élettempó, a nagyvárosi lét, a sok vegyi anyag, olyan tényezők, amiket nehéz kivédeni.
Azért tehetünk az egészségünkért! A táplálkozásunkkal is okozhatunk stresszt a szervezetünknek. Például ha reggel nem eszünk és a vércukor szintünk leesik, és este pedig megesszük a fél hűtőszekrényt. Ilyenkor a legrosszabb a nagy vércukor ingadozás.
Próbáljuk meg a stresszt az ennivalók oldaláról csökkenteni. Védjük a férjünket is! Neki nincs ideje gondolkodni azon, hogy mit egyen. Barátkozzunk meg mi először az egészségesebben elkészített ételekkel és azután a családnak már könnyebben fog menni.
Mit lehetne tenni?
Mozogjunk többet! Minimum 40 percet egyszerre (Itt jött Anikó, aki gyógytornász. mennyit és hogyan mozogjunk)
Gyakorlati ötletek:
Nagyon fontos az egyenletes vércukorszint.
Együnk 4x egy nap és a bevitt energia mennyiség felét – két harmadát együk meg reggelire és ebédre.
El lehet képzelni, miért is leszünk cukorbetegek…
Miért is?
Avagy mi a probléma a fehér liszttel?
Amikor megesszük az ennivalót, szánkban a nyál már elkezdi az emésztést. Amikor a gyomrunkba kerül, az egyszerű cukrokból, fehér lisztből gyorsan felszabadul a cukor, gyorsan felszívódik. A vércukor emelkedése megindítja a hasnyálmirigy inzulin termelését. A nagyon magas vércukorszintre válaszul sok inzulin fog felszabadulni.
Az inzulin feladata, hogy segítse a cukrot felvenni a szöveteknek, izomba, zsírszövetbe. Segíti a cukorból a zsír átalakítását. Segíti a zsír raktározást, vagyis az elhízást.
A cukrot felveszik a szövetek, a vérben csökken a vércukor szint. Újra éhesek leszünk, viszonylag hamar.
Ekkor megint eszünk, vércukor szint újra magas, inzulin kiáramlik, stb.
Ha túl sok inzulinra van szükség ahhoz, hogy a vércukrot újra a normális szintre beállítsa, és ez sokszor ismétlődik, akkor az inzulin raktárak kimerülhetnek. Ez vezet a cukorbetegséghez.
Miért jobb a barna liszttel, teljes kiőrlésű liszttel készült kenyér és a zöldségek?
Sok rostot tartalmaznak és a cukrot összetett formában, a cukor nehezebben szabadul fel, és a nyálban lévő amiláz nehezebben tudja felszabadítani a cukrot. Lassabban szívódik fel a gyomorból, lassabban kerül a vérbe. Lassabban emeli a vércukor szintet, kevesebb inzulin áramlik ki egyszerre.
A vércukor szint egyenletesebb. Az inzulinból nem kell annyi, így nem fog olyan hamar kimerülni az inzulin termelés a szervezetünkben.
Cukorbetegség oka, az inzulin raktárak kimerülése így később következik be, vagy nem is következik be.
A gyakorlatban:
- Használjunk több barna színt a konyhában!
- Fehér kenyér helyett – barna kenyér rozsliszttel, (de ne malátával színezett!) Bakonyi barna kenyér, teljes kiőrlésű tönkölybúzakenyér
- Glyx kenyér-kifejezetten cukorbetegeknek készült, sajnos drága, de lassan emeli a vércukor szintet
- Fehér rizs helyett- barna rizs
- Kicsit hosszabb a főzési idő, 40- 50 perc, de csak ki kell próbálni
- Fehér liszt helyett teljes kiőrlésű búzaliszt, rozsliszt
- Sütemények fehér liszt mellett teljes kiőrlésű búzaliszt, zabkorpa
- Panírozás zsemlemorzsa helyett búzakorpa
- Csökkentsük a köret mennyiségét a hús mellett, legyen inkább párolt zöldségek, saláta.
Ez is csak szokás kérdése…
Ha mégis, akkor tegyük kicsit egészségesebbé:
- Galuska – a liszt fele lehet „barna”, vagyis fele búzaliszt, fele rozsliszt
- Burgonyapüré (nagyon gyorsan emeli a vércukor szintet) helyett párolt zöldségek lehet a köret.
- Fehér tészta helyett főzzünk durumtésztát, vagy félkeményre főzzük meg a spagettit, vegyünk teljes kiőrlésű tésztákat.
- Ha éhesek vagyunk, sokszor a szomjúság érzése éhségként jelenik meg, lehet, hogy szomjasak vagyunk, és ezért igyunk meg egy pohár vizet. Kezdjünk minden étkezést egy pohár vízzel.
- Naponta 1,5 liter vizet igyunk meg minimum, egy napra elosztva. Rakjunk ki egy ásványvizes üveget vagy töltsük meg csapvízzel, vagy gyümölcsteával (cukor nélkül) és akkor követhetjük, hol tartunk.
- A ránk törő éhség oka lehet a vitaminhiány, amikor lehet, hogy mennyiségben eleget eszünk, de mégsem kapja meg a testünk azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, amire szüksége van.
- Ne használjunk mesterséges színezéket, ízfokozót, ételízesítőt!
- Sajnos nagyon sok élelmiszer tele van tartósítószerekkel, ezeket amennyire tudjuk, kerüljük.
- Nagyon sok élelmiszer tele van cukorral. Minden csomagoláson kötelező feltüntetni az összetevőket. Olvassuk el, miben mennyi cukor van. Meg fogunk lepődni.
Egy 2,5 dl-es cola 28 gramm szénhidrátot tartalmaz. És az egészségesek legtöbben ezt csak úgy az ebéd mellé fogyasztják.
Csak összehasonlításként. Ha valaki cukorbeteg, egy nap 180 gramm szénhidrátot vihet be a szervezetébe, ezt kb 5-6 étkezésre elosztva naponta. Reggelire 30gramm, uzsonna 20 gramm ebéd 50-60 gramm, uzsonna 20 gramm vacsora 40 gramm, utóvacsora 10 gramm szénhidrátot tartalmazó ennivalót ehet meg ahhoz, hogy ne emelkedjen meg vészesem a vércukor.
Emiatt a cukorbetegeknek számolniuk kell, melyik ennivaló mennyi szénhidrátot tartalmaz, pl egy zsömle 30-40 gramm szénhidrátot tartalmaz.
10 gramm szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek:
- 1 alma, vagy egy fél körte vagy egy fél banán
- vagy 10 dkg főtt sárgarépa,
- vagy 2 l tej.
Köszönjük a figyelmet! Ha bármilyen kérdés van, várjuk és megpróbáljuk megválaszolni.
Köszönöm a választ, meg a tanácsokat. Igen a folyadék sokat segít, meg a mozgás. a jövő héten kell mennem cukorvizsgálatra, majd kiderül minden rendben-e ezen a téren.
Kedves Gitus!
A kérdésre a válasz, hogy a legegyszerűbb lenne éhgyomorra megmérni a vércukrot és a reggeli után egy órával, ekkor vérnyomást is lehetne mérni. Hogy bizonyosat tudjunk.
Ha valakinek alacsony a vérnyomása, attól szédülhet, sőt ha gyorsan feláll akkor még el is sötétedhet előtte a világ.
Az alacsony vérnyomású emberek sokáig élnek:)
Javaslom, hogy sok folyadékot igyon, mert az segít a szédülés ellen. És ne álljon föl fekvésből hirtelen, csak fokozatosan.
A kávé is hasznos lehet.
További tippeket itt is találhat:
http://www.ideal.hu/egeszseg/termeszetes-gyogymodok/1125-verpezsdito-tippek.html
Örülünk, ha érdekesnek találja a cikkeinket.
Üdvözlettel:
Mészárosné Leila
Nagyon érdekes volt, meg hasznos olvasni ezeket az infókat. Lenne is egy kérdésem ezzel kapcsolatban. Akinek alacsony a vérnyomása és reggeli után mégis szédeleg, meg gyenge, az is lehet a hirtelen cukor emelkedés miatt? Mert egyébként nem tudok róla, h cukorbeteg lennék…