Önmegtartóztatás, mértékletesség

Égető Attiláné György Tímea szolgálata a Kispesti Baptista Gyülekezet női köre előtt

A mértékletesség vagy önuralom az utolsó a felsorolásban a Lélek gyümölcse között. A Lélek gyümölcse olyan, mint a narancs cikkei, ha egy is hiányzik belőle, nem teljes a gyümölcs, így van ez a mértékletességgel is.

Hogyan fogalmaznánk meg másként a mértékletességet?

– megfontoltság; – körültekintés; – helyes ítélőképesség; – egyszerűség

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a mértékletesség jelentése: az élvezetekben mértéket tartó, saját indulataink, szenvedélyeink tudatos megfékezése.

Egy pár idézetet szeretnék felolvasni a mértékletesség fogalmával kapcsolatban, hogy egyes híres emberek hogyan gondolkodnak a témában:

“A mértéktelen ember mindig a kellemes dolgokra vágyakozik, vagy a legkellemesebbekre; folyton űzi-hajtja a vágy, úgyannyira, hogy minden egyébnél inkább választja a kellemes dolgokat; ezért aztán egyaránt fájdalmat érez: akkor is, ha elesik attól, amit elérni szeretne, s akkor is, amikor vágyakozik (mert a vágy fájdalommal jár, még ha képtelenségnek tűnik is, hogy az ember, gyönyör miatt fájdalmat is érezhet). a mértéktelenség sokkal inkább akaratunktól függ, tehát a kritikát is sokkal inkább kihívja maga ellen.” Arisztotelész

“Ne annyit markolj, amennyit szeretnél, hanem amennyit a kezedben bírsz tartani.” Seneca

“Amikor az athéni piacon az áruk roppant tömegét szemlélte Szókratész, gyakran ezt mondta magában: „Mennyi mindenre nincs szükségem.” Diogenész

“Mértéktelenség a túl sok evés, de a túl kevés is, a túl sok munka, de a túl kevés is. Mi tehát a mértékletesség? Az arany középút keresése, hogy ne essünk egyik végletbe se? Nem! A mértékletesség több ennél: Isten akaratának szüntelen keresése, életünk isteni bölcsesség általi berendezése. A mértékletesség a keskeny úton való járás. A mértéktelenség mindig a keskeny útról akar letéríteni bennünket, valami mellékest állítva figyelmünk középpontjába. A mértékletesség megőriz minket Isten útján.” Kovács Zoltán

Mivel a mértékletesség a „mérték” szóból származik, ezért ez a keresztény ember számára azt jelenti, hogy az Isten mértéke szerint kell élnünk.

A mértékletesség azt jelenti, hogy ami nem épít, hanem csak a legkisebb mértékben is rombol, attól teljesen távol kell magunkat tartanunk. De azt is jelentenie kell számunkra, hogy azokban a dolgokban is mértéket tudjunk tartani, amiket Isten a mi használatunkra és az élvezetünkre adott, teremtett.

Minden olyan dologban mértékletességet kell tartanunk, ami az életünk középpontja. Ez nagyon sok minden lehet, hisz nem vagyunk egyformák. Van olyan dolog amiben az egyikünknek nem jelent gondot önuralmat gyakorolni, de másikunknak lehet, hogy mindennapi harc mértékletességet gyakorolni. Nagyon sok minden állhat az életünk középpontjában, amiben mértékletesnek kell lennünk. Csak egy pár példa: tévénézés, öltözködés, kertészkedés, evés, ivás, házimunka, számítógépezés, és még sorolhatnánk a sort. Azt hiszem, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy a saját életében miben kell meg tanulnia mértéket tartani. A saját életemben is sok olyan dolog van, amiben nem tudok mértéket tartani, nem tudok könnyen lemondani dolgokról, vagy megteszek olyan dolgokat is, amiket nem kellene, csak azért, mert én szeretek megtenni dolgokat és nehezen adom ki a kezemből a feladatokat. Nehéz az életünknek a középpontjában lévő dolgokat letenni, segítséget kérni, mértéket tartani. A környezetünkben az emberek sokszor nem értik, a keresztény emberek magatartását, ami életünket, hogy mit, miért teszünk. Sokszor a világi emberek úgy érzik, hogy a kereszténység nagyon sok lemondással, ha úgy vesszük, mértékletességgel jár. De ha őszintén belegondolunk ez így is van. Sok mindenről lemondunk azért, hogy még jobban az életünket Istennek adjuk. Hisz a lemondásokból nyert időt tudjuk olyan dolgokra fordítani, ami erősebbé tehetik a kapcsolatunkat Istennel és emberekkel. Mindannyian tudnánk olyan példát mondani, ha csak egy kis mértékletességet tartottunk volna a szabadidőnk eltöltésében, mennyi mindent megtehettünk volna helyette. Pl: a gyerekekkel többet foglalkozhatnánk, vagy többet lehetett volna foglalkozni Isten igéjével, vagy építeni az emberi kapcsolatokat.

A mértékletességet csak akkor tudjuk megvalósítani az életünkben, ha Isten tanácsát megfogadjuk, amit I. János 2, 15-17-ben olvashatunk:

„Ne szeressétek a világot, se azt, ami a világban van. Ha valaki szereti a világot, abban nincs meg az Atya szeretete. Mert mind az, ami a világban van, a test kívánsága, a szem kívánsága, és az élettel való kérkedés, nem az Atyától, hanem a világtól van. A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is; de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökre.”

A Bibliában több helyen is olvashatunk az önmegtartóztatásról.

Pál apostol többször prédikált a mértékletességről Félix helytartónak, Péter is arra szólítja fel többször a hívőket, hogy Isten mértéke szerint éljenek.

Talán aki Bibliában a legjobban nem tudott uralkodni a vágyain, az Sámson volt.

Isten már Sámson fogantatásakor arra tanította az édesanyát, hogy milyen módon éljen. Például az alkoholfogyasztás teljes mellőzése, táplálékának megválasztása a terhessége alatt. Isten tanácsot is adott a szülőknek, hogy hogyan neveljék fel fiukat, de a körültekintő nevelés ellenére Sámson nagyon szerette a mulatozást és a nőket. Sámson Izráel vezetője volt, de mert nem tudott Delilának nemet mondani, nem tudott uralkodni magán, mindenét elvesztette.

Ez a történet nem mai, de ma is nagyon sok hasonló történetet tudnánk elmesélni. Nagyon sok olyan ember van, aki sokra vihette volna, de az alkohol, a drog, vagy mértéktelen evés, mulatozás vagy éppen a partnerek cserélgetése tönkre tette a testét, az elméjét, az emberi kapcsolatait.

Ugye sajnos ismerünk ilyen embereket? Vagy talán mi magunk is sokszor mértéktelenek vagyunk? Azt hiszem, hogy igen. Az indulataink terén, az anyagiak terén, az étkezés terén vagy a nyelv bűnein mindig mértéket tudunk tartani?

Sajnos sokszor nincs elég nagy önuralmunk ahhoz, hogy ezt a gyümölcsöt mindig megteremjük. Ahhoz, hogy jó gyümölcsöt tudjunk teremni, egészséges gyökérzet, egészséges talaj is kell. A mi életünk alapja milyen?

Milyen az életünknek a gyökérzete? De vajon hogyan tudunk jó gyümölcsöt teremni? Erre János evangéliumában találunk választ. Jn. 15: 1-8

Isten adjon erőt mindannyiunknak megteremni a jó gyümölcsöket!

Az I. Tim. 6: 6-8-ban ezt olvassuk: „Valóban nagy nyereség a kegyesség megelégedéssel, mert semmit sem hoztunk a világba, nem is vihetünk ki semmit belőle. De ha van élelmünk és ruházatunk, elégedjünk meg vele.”

Ha nem vagyok megelégedett, azzal Istent bántom meg, mert nincs akkor egy nyugodt pillanatom, zavartalan örömem. Istentől kaptunk mindent, amink csak van, ha nem elégszem meg azzal, amit Isten adott, akkor az Ő döntését bírálom felül, hisz Ő tudja, hogy mire van szükségem.

Az elégedetlenség megmérgezi és tönkreteszi a boldogságot és megfoszt nagyon sok mindentől, de leginkább a lelki békességtől. Lehet, hogy sokszor azt mondjuk: „Én gyenge vagyok, én erről nem tudok lemondani, ezt nem tudom megtenni.” De igen, meg tudjuk tenni, mert Isten erőt ad hozzá. „Mert mindenre van erőm a Krisztusban, aki engem megerősít.” Isten megadta nekünk a választás lehetőségét, tőlünk függ, hogy helyesen élünk e ezzel.

Isten kimunkálhatja bennünk, hogy akaratunkat és kívánságainkat helyes módon tudjuk használni és meg tanulhatunk parancsolni vágyainknak.

Isten nem véletlenül adott nekünk parancsolatokat. Ha szétnézünk a körülöttünk lévő szabályok között, rájöhetünk, hogy mind- mind értünk van.

A szabályok azért vannak, hogy az életünk jó irányba haladjon. Ha a parancsolatokat, szabályokat felrúgjuk, az életünket rombolhatjuk, pusztíthatjuk. A folyónak is meg van szabva a medre, amiben folyhat. Ha abból a mederből kilép, az a folyó rombolni, pusztítani képes. Az a folyó tönkre tesz nagyon sok mindent, ami addig felépült, szép volt. Így van ez a mértékletességgel is. Ha bizonyos dolgokat nem tudunk a helyes mederben tartani, akkor nagyon sok mindent tönkretehetünk a saját életünkben is, de a környezetünk életében is. Gondoljunk csak bele, hogy hányszor bántottunk meg szeretteinket azzal, hogy nem tudtunk önuralmat gyakorolni a beszédünkön. Csak egy- egy kimondott szó, egy- egy pletyka, egy- egy sértő gondolat hogy tönkre tehet mindet, csak azért, mert nem tudtunk csöndben maradni, nem tudtunk mértékletesek maradni a beszédben.

Vagy nem tudunk mértékletesek maradni az étkezésben, vagy az öltözködésben, a külső megjelenésben. A biblia erre a két esetre ad a legtöbb intelmet, figyelmeztetést.

Tudunk erre példákat mondani?

Evés:

– I. Mózes 1, 29 (maghozó növény, gyümölcs)

– I. Mózes 3, 18 (mező növénye)

– III. Mózes 11, 1-23 (állatok „besorolása”)

– I. Kor. 10, 31

Külső megjelenés:

– I. Tim. 2, 9 (hajfonat, arany, öltözet)

– I. Péter 3, 3-4 ua.

– Máté 6: 25-34 ( madarak, liliom )

Isten nagyon sok parancsolatot, tanácsot, útmutatást ad az életünkre, viselkedésünkre, életmódunkra nézve. Sokszor nagyon nehéz, és talán teljes mértékben lehetetlen is úgy élni, hogy mindenben mértékletesek tudjunk lenni. De adjunk Istennek hálát, hogy adott nekünk akaratot arra, hogy a jót akarjuk. Köszönjük meg, hogy Isten ki tudja bennünk munkálni mértékletességet.

Kérjük Istent, hogy tanítson meg bennünket arra, hogy megtanuljunk parancsolni vágyainknak, kívánságainknak.

Egy gondolat erről: „Önmegtartóztatás, mértékletesség

  1. Az isten úgy szerkesztette meg a világot ,hogy egyensúlyban legyen.Az emberek szeretete mindig gyűlölettől terhes,ezért az Úr nem azt mondja szeresd a szüleidet,hanem azt mondja:Tiszteld a szüleidet,hogy hosszú életű lehess a földön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .