Határaink (Harmat, 2009)

A „Mire mondjunk igent és mire nemet” alcím a mai ember legfontosabb kérdései közé kell hogy tartozzon. A függés és függésben tartás világa a kor értékrendjét pozitív és negatív értelemben egyaránt befolyásolja, hisz alig észrevehetően lopódzik be a mindennapjainkba, leuralva ezzel szabad akaratunkat és személyes integritásunkat. Sokszor csak testi-lelki tragédiák gondolkodtatnak el és józanítanak ki, hogy egy-egy kapcsolatért már nem csupán áldozatot hoztunk, hanem a személyiségünk sérülését okoztuk félelmeink, hamis bűntudatunk, szégyenérzetünk miatt.

Tudnunk kell tehát, hol húzódnak a határaink, miért vagyunk felelősek és miért nem, mire terjed ki és mire nem a kompetenciánk. Belső erőforrásainkat is sáfárságra kaptuk Istentől, tehát nem tékozolhatjuk önmagunkra veszélyesen, ártó módon. Tudnunk kell felismerni a minket marionett bábuként mozgatni akaró embertársaink manipulációit, és leleplezni, elutasítani azokat.

A könyv meglepő őszinteséggel, sok életből vett példával bátorítja az olvasót a testi-lelki határok tudatosítására, kijelölésére. Megtanít nemet mondani, különbséget tenni valós és hamis lelkiismeret furdalás között, hogy egyikünk se váljon a kísértések vagy másokat leuralni akaró emberek áldozatává. Példák során láthatjuk, hogy amelyik gyermek kiskorában soha semmire nem mondhatott nemet, hogyan válhat serdülőkorban áldozattá, alkohol kábítószer vagy szex függővé, hisz nem tanulhatta meg az elhatárolódás kinyilvánítását.

A szerzőpáros sarkall a helyes önismeretre, figyelmeztet az önuralomhiány veszélyeire is. A lelki önvédelem tankönyve tehát a legfontosabb szükségletünkre, a biztonságra szeretne elsegíteni a legváltozatosabb példákon keresztül, melyek lényege: a határok arra szolgálnak, hogy a jót bent tartsák, a rosszat pedig kirekesszék.

Hálóné Cseh Ágota

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .