Gyerekhatárok

„Nem szeretem azt a szót hallani, hogy »határok«” – állapítja meg Ricky, a könyv egyik szerzőjének hétéves kisfia. A szerző tisztában van vele, hogy nem csak a fia van így ezzel. A gyerekek számára ami örömet okoz, az jó, ami pedig csalódást, az rossz. Az ember igyekszik lerázni magáról a felelősséget.

A szerzőpáros vallja, hogy szülőként segítenünk kell gyermekeinknek, hogy kifejlődjön bennük a felelősségérzet, az önuralom és a szabadság. Határokat húzni nem könnyű vállalkozás, de megéri fáradozást – mondja dr. John Townsend.

A könyvben a szerzők tíz olyan törvényszerűséget ismertetnek nagyon gyakorlati módon, amelyeket követve a gyerekek megismerik önmagukat, kialakítják saját identitásukat, megtanulják, miért kell felelősséget vállalniuk és miért nem. Képesek lesznek jó döntéseket hozni, megértik, hogy ha jól döntenek, a dolgok jól alakulnak, míg ha rosszul választanak, negatív következményekre számíthatnak. Képesek lesznek a szabadságon alapuló, valódi szeretetre. A könyv nem annyira a gyereknevelésre helyezi a hangsúlyt, inkább arra, hogy a szülő miként viselkedjen a gyermekével való kapcsolatában.

Kinek érdekes olvasni ezt a könyvet? Természetesen elsősorban a szülőknek, de tanároknak, nagyszülőknek, edzőknek, szomszédoknak, óvónőknek, bébiszittereknek, gyülekezeti ifjúsági munkásoknak, tehát mindenkinek, aki gyerekekkel áll kapcsolatban. A szerzők azokat a tinédzsereket is bátorítják a könyv olvasására, akik éppen saját határaik kialakításán fáradoznak.

Dr. Henry Cloud – Dr. John Townsend: Gyerekhatárok. Mikor mondjunk igent és mikor mondjunk nemet gyermekeinknek? Harmat Kiadó, Budapest, 2010. Ára 2500 forint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .