„Nincs rejtve melege elől semmi”

Későn kezdődött és hosszú még a nyár, ám az évszak elején hallott-olvasott, körültekintő napvédelemre intő tanácsok nyomán támadt óvatosságunk talán már ellankadt a hőségben… Hadd idézzük fel most röviden a legfontosabbakat!

A magas faktorszámú, bőrgyógyász által tesztelt, bőrtípusunknak megfelelő fényvédők használata legyen a mindennapos testápolás része kora tavasztól késő őszig. Ez mindenkire vonatkozik: nőkre és férfiakra is (számukra kevésbé természetes, napi tevékenység a bőr krémezése, ezért „veszélyeztetettebbek” – vigyázzunk rájuk!).

Különös figyelmet igényel a kisgyermekek bőrének védelme. Szülőknek, pedagógusoknak, nyári táborok vezetőinek egyaránt védeniük kell a rájuk bízottakat. A gyermekkorban elszenvedett, akár egyszeri leégés is rizikófaktor a későbbiekben a melanoma (bőrrák) kialakulásában! Tíz és négy óra között ne vigyük a gyerekeket napra, még felhős égnél sem! Tudnunk kell, hogy a káros sugarak nagy része a víz alatt és árnyékban is eléri a bőrünket.

Fokozott óvatosságra van szükségük azoknak, akiknek sok anyajegyük van. Ők a ruha alatt is használjanak fényvédő krémet. A melanomás megbetegedések kilencven százaléka a festékes anyajegyekből indul ki, ezért fontos a rendszeres szűrésük. Mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, ha az anyajegy növekszik, megváltozik a színe, viszket, szabálytalanná válik, vérzik, új helyen jelenik meg, illetve ha rendszeresen irritációnak van kitéve.

Ne menjünk a napra friss (műtéti) heggel: nyomtalan gyógyulásuk csak akkor várható, ha a sebet nem érik a sugarak.

Egészségünkhöz, jókedvünkhöz szükséges a napfény. Ne bújjunk el tehát a szoba mélyén a nyár hátralévő részére sem, de előzzük meg a bajt! Ne restelljük betenni a táskánkba a Biblia és az énekeskönyv mellé a fényvédőt sem, amikor szabadtéri istentiszteletre indulunk. És talán Tahiban augusztus 22-én a legelső hirdetések között az is elhangozhatna: „Most pedig mindenki alaposan kenje be magát, és kétóránként ismételje…”

Dr. Hernádi Mária

bőrgyógyász

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .