Ha nem elég a sajnálom – a bocsánatkérés öt nyelve

Chapman, Gary; Thomas, Jennifer, Ha nem elég a sajnálom, 2010, Harmat Kiadó
www.harmat.hu

A bocsánatkérő sebezhető állapotban van. Fél a hatalomvesztéstől, a visszautasítástól, az erkölcsi bukástól, de a megbocsátó sincs könnyebb helyzetben.

Érdemes áttekinteni, hogy miként tudunk bocsánatot kérni és fogadni. A családi és házassági tanácsadó szerzőpár, Gary Chapman és Jennifer Thomas arra a meggyőződésre jutott, hogy kapcsolataink összeomlása nagymértékben függ attól, hogy nem tudunk bocsánatot kérni. Könyvük címe: Ha nem elég a sajnálom – A bocsánatkérés öt nyelve.

Érdekes kutatási adat, hogy a házaspárok háromnegyede más nyelven beszél bocsánatkérés esetén. Álljon itt néhány gyakorlati tanács, mely segíthet megfejteni embertársaink bocsánatkérő nyelvét, és ezzel sok fájdalmas párbeszédtől kímél meg minket.

Gondolatok a bocsánatkérésről

Amikor megbántunk valakit,  automatikusan előidézzük benne a bocsánatkérés és megbocsátás iránti vágyat. Ennek oka, hogy érvényt akarunk szerezni az igazságnak. Amikor elmarad a várt bocsánatkérés, haragot és megbántottságot érzünk, mely végső soron megtöri a kapcsolatot. Ha végleg elmarad a bocsánatkérés, akkor hadat üzenünk, melynek következményei súlyosak, lehet törvény általi (válóper)  a vége, vagy végső elkeseredésünkben, egyéni bosszú.
Az igazi bocsánatkérés felelősségvállalás tetteinkért, és mindez megtisztítja a lelkiismeretet. Lelkiismeretünk málhazsákhoz hasonló. Ha megbántunk valakit, olyan, mintha követ tennénk a zsákba. Néhány nagyobb kő, és máris tele a batyu. Tele bűntudattal és szégyennel. Ebben az esetben csak az tisztítja meg lelkiismeretünket, ha bűnbocsánatért könyörgünk Istenhez, és a sértettől is bocsánatot kérünk.

Szerencsés az a gyermek, akit szülei korán megtanítanak bocsánatot kérni. Akár a szülő is tudjon gyermekétől bocsánatot kérni, ha megbántotta. Ezzel életre szóló jó példát mutat neki.
A jó kapcsolat egyik alappillére, hogy megtanuljuk partnerünk elsődleges bocsánatkérő nyelvét, és azt használjuk.
A keresztény megbocsátás arról szól, hogy úgy bocsátunk meg embertársainknak, ahogy Isten is megbocsátja vétkeinket. Ehhez az kell, hogy megvalljuk bűneinket, és megbánjuk azokat. A bocsánatkérés nélküli megbocsátás többnyire nem vezet megbékélésre, mindazonáltal a keresztény ember, ha nem kérnek tőle bocsánatot, akkor engedje át az ellene vétkezőt az isteni ítéletnek. Az egészséges személyiség feltétele, hogy önmagunknak is meg tudjunk bocsátani!

A bocsánatkérés módja minden személynél más és már, de többnyire az alább felsorolt nyelvek valamelyikét használják az emberek. Ezek a nyelvek egymástól függetlenül is működnek, mindenki más árnyalatokkal használja őket, s lényegük a következő:

Első nyelv, fájdalmunk kifejezése: „sajnálom”.
A „sajnálom” kifejezés mögött az áll, hogy kimutatjuk a sértett félnek bűntudatunkat, szégyenünket és fájdalmunkat, amiért megbántottuk. Ennek kifejezésével bizonyítjuk, hogy részt vállalunk fájdalmában, melyet mi okoztunk. A „sajnálom”, bűvös szó, ami képes helyreállítani a bizalmat. Figyeljünk, hogy a testbeszédünk (pl. ölelés, szemébe nézés, érintés) legyen összhangban azzal, amit mondunk. Sok esetben, levélben is hatásos bocsánatot kérni.
Nem árt elmondani azt is, hogy valójában mit sajnálunk. Soha ne kövesse a sajnálom szót a DE szócska.

Második nyelv, a felelősség vállalása: „hibáztam”.

Az érett felnőtt képes elismerni, hogy hibázott, és nem okol másokat tetteiért. Felelősségvállalása abban áll, hogy beismeri tévedését. Van olyan ember, akinek az jelenti a hiteles bocsánatkérést, ha a bántó fél beismeri helytelen viselkedését.

Harmadik nyelv, kárpótlás: „mivel tehetném jóvá a történteket?”

A kártérítés az emberi lélek jogos igénye. A magánszférában a jóvátétel iránti igény a szeretetigénnyel függ össze. Ebben az esetben a legfontosabb, hogy biztosítsuk szeretetünkről társunkat.
Leghatékonyabb formák a kártérítésre: az elismerő szavak (szeretünk, megelégedésünk érzékeltetésére), a szívességek („a tettek beszélnek”), ajándékozás, minőségi idő biztosítása a másik iránti figyelemre, gyöngéd testi érintés (nemcsak házastársakra vonatkozik).

Negyedik nyelv, őszinte megbánás: „ígérem, nem fordul elő többé”.

Aki sokszor okoz fájdalmat, az egyszer – remélhetőleg – el fog jutni a változtatás igényéig. Szavakkal is meg kell erősíteni, hogy mi a szándéka. Jó, ha elmondja, mit érez, ezzel alátámasztja, hogy valóban meg akarja változtatni viselkedését. Dolgozzon ki tervet a változásra – akár írásba adva. Ha újra elköveti a hibát, akkor a legjobb gyorsan szóba hoznia témát, és frissiben bocsánatot kérni.

Ötödik nyelv, a megbocsátás kérése: „meg tudnál bocsátani?”.
A bocsánat kérése azt jelenti, hogy a sértő fél szeretné a kapcsolatot helyrehozni. A bocsánatkérő sebezhető állapotban van. Ezért félnek sokan bocsánatot kérni. Félnek a hatalomvesztéstől, a visszautasítástól, az erkölcsi bukástól. A bocsánatot nem lehet követelni, hiszen a megbocsátó sincs könnyebb szituációban. Ilyenkor ő lemond az igazságtételhez való jogáról, el kell engednie haragját, sértettségét vagy megalázottságát. Sokszor bántó viselkedésünk következményeivel is tovább kell élnie.

Saját bocsánatkérő nyelvünk felfedezése

Az alábbi kérdések abban nyújtanak segítséget, hogy tisztázzuk mi magunk milyen bocsánatkérő nyelven értünk és beszélünk. Ne lepődjünk meg, mert az is előfordul, hogy valaki “kétnyelvű”.

  • Mit szeretnénk, mit mondjon vagy tegyen a bocsánatkérő?
  • Mi fáj legjobban az adott helyzetben?
  • Én magam hogyan kérek bocsánatot?

Különleges és épületes családi program lehet az is, ha otthon, a nagyobbacska gyerekkel együtt kinyomozzuk egymás bocsánatkérő nyelvét.

Az ismertetés szerzője: -adrien-, forrása: mindennapi.hu

2 gondolat erről: „Ha nem elég a sajnálom – a bocsánatkérés öt nyelve

  1. Hello sajnos enis igy vagyok 10 eves kapcsolatom ment tonkre mindketten 26 evesek vagyunk nagyon sokat voltunk egyutt leginkabb ejjel nappal sokat veszekedtunk de mindig mellettem volt akar milyen hulyeseget csinaltam de nem vettemeszre hogy mekkora kincs , sajnos ugy mond velem vesztette el nagyon szorongtam h 10 eve vagyunk egyutt es nem vagy masra h csak is engem szeret ;'( sírva irom nektek h amit en csinaltam neh tegyetek es ugy ereztem nagyon szeretem soha elnem hagynam de megis feltem atol h ha elveszem kesobb fog rajonni h megcsal ezert jo volt vele ugyan ugy minden de kapcsolatunk megromlot mert nem volt kozos terveink csak magamat neztem elnyomtam raadasul 6 eve volt mennyasszonyom es ez az erzes valahogy jott h mindig itt lesz velem es az otletem tamadt h mellete kitombolom magam marmint regi ismerosoket gyerekori szerelmemet szerettem volna hogy velul milyen mert mindig sovaroktam utanuk h ők tiltot csumolcs arra voltam kivancsi ugy gondoltam h 10 ev nagyok sok ido es nem akartam elrontani de sajnos megcsaltam a paromat veluk es azert h eldontsem azt magamba h igenis szeretem a paromat vagy csak megszokas volt hiaba volt jó massal de megis azt ereztem h soha senki nem lesz olyan mint az en draga kismacim :'( es kiderult minden es most egyedul vagyok mindenki elfordult tollem testverei,egyszóval tonkre ment az eletem csak azert mert gyerekori szerelmemmel akartam lenni ugye kurvazas az semmi mert nem erzel semmit de egy nagyon jo baratodal akit soha nem tudtal megkapni es tudod azt h minketten oda voltatok egymasert az mas de elarulom nektek nem erte meg ha lenne meg egy eletem akkor teljes szívembol csak szeretnem a volt paromat probaltam bocsanatott kerni de sajnos csak kudarc megertem nagyon meg bantottam szegenyt annyira sajnalom egy rossz otlet rossz dontes csak azett h tiltot gyomolcs edesebb lehet h az de meddig ??;'( de igy bennem elmult ezaz erzes ha valaha is vissza kapom felesegul vennem nem varnam megint 6 evet csak azert mert nem tudom mit erzek bar vissza kaphatnam a draga kismacimat

  2. Sziasztok!! Igen nekem van egy ismerősöm, akit már sajnos egy párszor sikerült megbántanom.. Tudom, neki is rossz, de azt mondtam, h ennyivel tartozom neki, h bocsánatot kérjek tőle, bár ő azt mondta, h nincs szüksége arra, h valóban bocsánatot kérjek tőle. Annyira rosszul érzem magam a történtek miatt, de ő azt mondta, h nem tud nekem már sohasem megbocsátani!! :((( Most hagyok neki egy kis időt és rá bízom, h egbocsát-e mert ezt nem lehet kierőszakolni.. Egyébként meg magam sem tudom, miért voltam ilyen vele, miért csináltam ezeket a hülyeségeket, mert jó fej, mindig kedves volt velem é néha jókat is beszélgettünk!! Meg ő a példaképem is, ő a világ legjobb kézise!!!;);) <3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .