Búbos hús
Bármilyen száraz húst (csirkemell, karaj, pulykamell) kissé besózok vagy vegetázok, majd klopfolok. Berakom a tepsibe, kb. 1-1,5 dl vizet és étolajat öntök rá. Befedem alufóliával és a sütőbe teszem. Míg ez puhul, elkészítem a tölteléket.
Töltelék: zsemlét (kb. 4-5 db) beáztatok, adok hozzá kb. 2-3 cm átmérőjű hagymát, amit apróra reszelek, vágok vagy nyomok, Teszek bele 3-4 kávéskanál ételízesítőt (só nem kell), őrölt borsot ízlés szerint, egy csokor petrezselymet és 30-40 dkg csirkemájat apróra vágva. Ha van, akkor gombát olajon megpirítok, ekkor a hagymát is megpárolhatom vele. Teszek bele 2 tojást, és az egészet összedolgozom, rárakom a hússzeletekre, és visszateszem a sütőbe. Ha már félig megsült, megszórom reszelt sajttal, és halvány rózsaszínűre sütöm. Ha a hússzeletek alól a víz teljesen elpárolgott, cseppentünk bele egy kis vizet, hogy a hús ne száradjon ki.
Chili con carne
50 dkg darált marhahús
2 konzerv vörösbab
1 nagy fej vöröshagyma
3 nagy paradicsom
1 kis fej zellergumó
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
1-2 chilipaprika (elhagyható)
olaj, só, bors, pirospaprika, chilipor
Forró olajban megpirítom a darálthúst, hozzáadom a kockára vágott hagymát, kissé tovább pirítom, majd meghintem chiliporral, sóval, borssal és pirospaprikával. Belekeverem a kockára vágott zellergumót, sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Hozzáadom a babot és elkeverem, A paradicsomot leforrázom és a héját lehúzom. Negyedekre vágom és ezt is beleteszem. Lassú tűzön kb. 1 órát főzöm. Aki csípősen szereti főzhet bele 1-2 chilipaprikát is. Tálalásbor rizst vagy friss kenyeret adok hozzá.
Kukoricás tarhonya
25 dkg tarhonya
25 dkg mirelit csemege morzsolt kukorica
2 dl tejszín
5 dkg vaj (vagy margarin)
1 evőkanál Vegeta
1 csokor petrezselyemzöld
1 mokkáskanál törött fekete bors
kevés só.
A vajat megolvasztom, és rászórom a tarhonyát. Addig pirítom, amíg szép világosbarna nem lesz. Ezután bő fél liternyi vizet ráöntök, beleszórom a Vegetát és a törött borsot, majd befedve, nagyon kis lángon addig párolom, amíg az összes levét elfövi. Ezután a felengedett kukoricát közékeverem, beleszórom a megmosott és finomra metélt petrezselyemzöldet, majd ráöntöm a tejszínt. Jól összekeverem, és ha szükséges, meg is sózom, ezután ismét befedem. Kis lángon újra addig párolom, amíg a tarhonya a tejszínt is beszívja. Tálalás előtt átforgatom, és fokhagymás paradicsomsalátával kínálom.
Baconos csirkemell
A csirkemellfiléket nagyobb darabokra vágjuk, pl. egy fél mellet kettõbe, ha vastagabb a hús, kicsit bevágjuk, hogy jól átsüljön. Megsózzuk és baconszalonna szeletekkel körbetekerjük. Egy tûzálló edény aljára szép sorban egymás mellé tesszük a bacon-os csirkemell szeleteket. Elõmelegitett sütõben 200 C fokon 30 percig alufólia alatt sütjük, majd 30-40 perc alatt fedõ nélkül készre sütjük. Akkor jó, ha a csirkemell omlós, a bacon szalonna pedig felül ropogósra sült.
|