Dátum: 2024. március 4. | E-mail
   
 
Oldaltérkép
   
:: Szemünk fénye
:: Szívünk csücske
:: Receptek
Levesek
Főételek
Sütemények
Egyéb
:: Kreatív sarok
Főételek


Búbos hús

Bármilyen száraz húst (csirkemell, karaj, pulykamell) kissé besózok vagy vegetázok, majd klopfolok. Berakom a tepsibe, kb. 1-1,5 dl vizet és étolajat öntök rá. Befedem alufóliával és a sütőbe teszem. Míg ez puhul, elkészítem a tölteléket.

Töltelék: zsemlét (kb. 4-5 db) beáztatok, adok hozzá kb. 2-3 cm átmérőjű hagymát, amit apróra reszelek, vágok vagy nyomok, Teszek bele 3-4 kávéskanál ételízesítőt (só nem kell), őrölt borsot ízlés szerint, egy csokor petrezselymet és 30-40 dkg csirkemájat apróra vágva. Ha van, akkor gombát olajon megpirítok, ekkor a hagymát is megpárolhatom vele. Teszek bele 2 tojást, és az egészet összedolgozom, rárakom a hússzeletekre, és visszateszem a sütőbe. Ha már félig megsült, megszórom reszelt sajttal, és halvány rózsaszínűre sütöm. Ha a hússzeletek alól a víz teljesen elpárolgott, cseppentünk bele egy kis vizet, hogy a hús ne száradjon ki.


Chili con carne

 

50 dkg darált marhahús

2 konzerv vörösbab

1 nagy fej vöröshagyma

3 nagy paradicsom

1 kis fej zellergumó

2 szál sárgarépa

2 szál petrezselyemgyökér

1-2 chilipaprika (elhagyható)

olaj, só, bors, pirospaprika, chilipor

 

Forró olajban megpirítom a darálthúst, hozzáadom a kockára vágott hagymát, kissé tovább pirítom, majd meghintem chiliporral, sóval, borssal és pirospaprikával. Belekeverem a kockára vágott zellergumót, sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Hozzáadom a babot és elkeverem, A paradicsomot leforrázom és a héját lehúzom. Negyedekre vágom és ezt is beleteszem. Lassú tűzön kb. 1 órát főzöm. Aki csípősen szereti főzhet bele 1-2 chilipaprikát is. Tálalásbor rizst vagy friss kenyeret adok hozzá.


Kukoricás tarhonya

 

25 dkg tarhonya

25 dkg mirelit csemege morzsolt kukorica

2 dl tejszín

5 dkg vaj (vagy margarin)

1 evőkanál Vegeta

1 csokor petrezselyemzöld

1 mokkáskanál törött fekete bors

kevés só.

 

A vajat megolvasztom, és rászórom a tarhonyát. Addig pirítom, amíg szép világosbarna nem lesz. Ezután bő fél liternyi vizet ráöntök, beleszórom a Vegetát és a törött borsot, majd befedve, nagyon kis lángon addig párolom, amíg az összes levét elfövi. Ezután a felengedett kukoricát közékeverem, beleszórom a megmosott és finomra metélt petrezselyemzöldet, majd ráöntöm a tejszínt. Jól összekeverem, és ha szükséges, meg is sózom, ezután ismét befedem. Kis lángon újra addig párolom, amíg a tarhonya a tejszínt is beszívja. Tálalás előtt átforgatom, és fokhagymás paradicsomsalátával kínálom.

 


 

Baconos csirkemell


A csirkemellfiléket nagyobb darabokra vágjuk, pl. egy fél mellet kettõbe, ha vastagabb a hús, kicsit bevágjuk, hogy jól átsüljön. Megsózzuk és baconszalonna szeletekkel körbetekerjük. Egy tûzálló edény aljára szép sorban egymás mellé tesszük a bacon-os csirkemell szeleteket. Elõmelegitett sütõben 200 C fokon 30 percig alufólia alatt sütjük, majd 30-40 perc alatt fedõ nélkül készre sütjük. Akkor jó, ha a csirkemell omlós, a bacon szalonna pedig felül ropogósra sült.


 

 
 
:: Mit szeretnél látni leginkább ezen a honlapon?
    Sok lelki írást
    Tanulságos történeteket
    Segítséget a gyerekneveléshez
    Kreatív ötleteket
    Több jó receptet
 Kezdőoldal
 Kedvencek közé
Pannon Set