Ecetes uborka
A megmosott , minél apróbb uborkát szépen üvegekbe rakjuk. Készítünk hozzá levet: 2 l viz, 2,5 dl 20%-os ecet, 6 dkg só, 25 dkg cukor, 1 mokkáskanál borkénpor /mezőgazdasági boltban kapható/, 1 mkanál szalicil. Ezt jól összekeverjük, hogy minden benne levő feloldódjon. Az üvegbe rakott uborkákra teszünk fűszereket 1-1 csipet mustármagot, szemes borsot, köménymagot, szegfűborsot, 1-2 babérlevelet. Aztán ráöntjük a lét, lezárjuk és kész. Ez a mennyiségű lé kb 1 ötliteres üvegre elég. De az apró uborkát érdemesebb kisebb üvegbe rakni. A megmaradt lé felhasználható a később szedett uborkákhoz.
Saláta vacsorára
Egy fej jégsalátát és 5-6 db paradicsomot összevágunk, és sós feta sajtot vagy más sós fetához hasonló sajtot belekockázunk. Olivaolajjal meglocsoljuk, balzsamecettel megszórjuk, majd jól összekeverjük. És kész is. Nagyon finom hozzá a mirelit fokhagymás bagett, amit sütőben kell megsütni, de hazai módszerrel:fokhagymás piritós vajjal ugyanolyan finom.
Bodzalekvár
Hozzávalók (persze arányosan lehet többet-kevesebbet is befőzni):
-
1 kg érett bodzabogyó
-
5 dl víz
-
minden liter áttört léhez 60 dkg befőzési cukor (vagy cukor, és külön zselésítő, dzsemfix vagy ilyesmi)
-
egy citrom leve A bodzaszemeket villával szedjük le a szárról, és mossuk meg. Öntsük rá a vizet, és főzzük puhára. Szitán vagy paradicsomprésen törjük át, majd mérjük le a folyadékot. A megfelelő mennyiségű cukorral főzzük a használati utasításban megadott ideig. Dobjunk a zselébe egy kis marok egész bodzaszemet (elhagyható), és öntsük bele a citromlevet. Keverjük össze, forrón töltsük üvegekbe. Zárjuk le csavaros tetővel, és öt percre állítsuk fejjel lefelé az üvegeket. |