Békítő kifli
Hozzávalók: 2, 5 deci tej 12 deka puha vaj 1 csomag szárított élesztő 10 deka cukor 62,5 deka liszt 2 nagy tojás 1 kávéskanálnyi só
Mérsékelt lángon felmelegítem a tejet. Beleöntöm egy nagy tálba vagy a robotgép edényébe, és hozzáadom a vajat. Addig keverem vagy turmixolom, amíg a vaj szét nem olvad. Ekkor félreteszem a keveréket, hogy langyosra hűljön. Az élesztőt és a cukrot a langyos, vajas tejbe szórom. Hozzáadok 6 evőkanál lisztet, és fakanállal egyenletesen elkavarom, Ezután egyenként beleütöm a tojásokat, és mindegyiket jól eldolgozom. Végül hozzáteszem a sót és még 6 evőkanál lisztet, aztán energikus mozdulatokkal addig gyúrom a tésztát, amíg rugalmas és sima nem lesz. Ez kézzel legalább 6 percig tart; közepes sebességre kapcsolt dagasztókaros robotgéppel pedig 3 percig. Miután az előgyúrással megvagyok, hozzáadom a tésztához a maradék lisztet, és addig gyúrom tovább, illetve dolgoztatom a robotgépet, amíg a tészta kissé szilárdabb nem lesz, de még mindig nagyon lágy és sima marad. Ekkor enyhén lisztezett felületre borítom, és kb. 3 perc alatt fényesre dagasztom. A tésztát egy tálba teszem, leterítem konyharuhával, és meleg helyen kb. 2 óra alatt a kétszeresére kelesztem. Enyhén belisztezek 2 sütőlemezt vagy 2 nagy tepsit. A tésztát kiborítom egy jól meglisztezett felületre, két cipóra osztom, és mindkettőt fél cm vékony, 40 cm átmérőjű körlappá nyújtom. A körlapokat negyedekre vágom, majd minden negyedet további 4-4 keskeny cikkre. A cikkeket a széles végüktől indítva feltekerem kifli formájúra. A kifliket ezután a lisztezett sütőlemezre helyezem 5 cm távolságra egymástól úgy, hogy a hegyes, kis tésztavégek alulra kerüljenek. Letakarom egy konyharuhával, és meleg helyen a duplájukra kelesztem őket. Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a középső rácson 10-12 perc alatt aranyszínűre sütöm a kifliket. 32 kifli lesz belőle.
Szilvás lepény
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj vagy 16 dkg margarin
3 dkg porcukor
fél dl tejföl
2 tojássárgája
só.
A tészta felső részéhez:
3 tojássárgája
8 dkg porcukor
1,5 dl tejföl
5 dkg liszt
5 tojásfehérje
A töltelékhez:
80 dkg szilva
5 dkg porcukor
4 dkg morzsa vagy darált dió
Elkészítés:
A lisztet, a zsiradékot, 3 dkg porcukrot, 2 tojássárgáját, fél dl tejfölt összegyúrunk, majd egy rövid ideig pihenni hagyjuk. Vékonyra kinyújtjuk, a sütőlemezen villával megszurkáljuk, és félig megsütjük. Ha kihűlt, egyenletesen rárakjuk a 80 dkg kimagozott és kettéhasított szilvát, megszórjuk 5 dkg porcukorral és a morzsával vagy á darált dióval, majd bevonjuk a következő masszával: a három tojássárgáját 1,5 dl tejföllel, 4 dkg cukorral és 5 dkg liszttel habosra keverjük, majd beleforgatjuk az öt tojásfehérjéből vert és 4 dkg porcukorral ízesített kemény habot, a szilvás tésztát egyenletesen bevonjuk vele, és közepes hőfokú sütőben megsütjük. Ha langyosra hűlt, szeleteljük.
Tejfölös almás sütemény
Hozzávalók
A morzsolt tésztához:
80 g búzaliszt
80 g barna cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
80 g vaj
A töltelékhez:
szűk 1 kg enyhén savanykás alma
2 evőkanál citromlé
A kevert tésztához:
150 g vaj
100 g cukor
1 tasak vanillincukor
1 csipet só
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
3 tojás
225 g búzaliszt
2 csapott teáskanál sütőpor
150 g tejföl
apróra vágott pisztácia (elhagyható)
A morzsolt tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk, a cukrot, fahéjat és vajat hozzáadjuk és keverőgéppel a kívánt szemnagyságú morzsalékot elkészítjük, hideg helyre állítjuk. A töltelékhez az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, magházát eltávolítjuk, az almát apróra vágjuk és a citromlével elvegyítjük. A tésztához a vajat keverőgéppel jól kikeverjük, apránként a cukrot, vanillincukrot, sót és fahéjat hozzáadjuk és addig keverjük, amíg sima, egyenletes tésztát kapunk. A tojásokat egyenként belekeverjük (mindegyiket kb. 1/2 percig). A lisztet a sütőporral elvegyítjük, átszitáljuk, a középső fokozaton adagonként belekeverjük. A tészta felét egy kerek (28-30 cm átmérőjű, alján kikent) tortaformába töltjük, tetejét elsimítjuk, az almamasszát a tetején elosztjuk. A tejfölt a maradék tésztához keverjük, a tésztát az alma tetején elosztjuk és elsimítjuk, a morzsolt tésztát rászórjuk és a formát a sütő rácsára helyezzük. Pisztáciával megszórva tálaljuk.
Almás-mákos csiga
Hozzávalók
A töltelékhez:
600 g savanykás alma
50 g cukor
kevés reszelt citromhéj
1 rúd fahéj
250 ml (1/4 l) forrásban lévő víz
250 g őrölt mák
75 g puha vaj
2 evőkanál méz
1 tojás
75 g mazsola
2-3 csepp keserűmandula-aroma
A túrós-olajos tésztához:
200 g tehéntúró
6 evőkanál tej
8 evőkanál étolaj
1 tojás
1 csipet só
100 g cukor
1 tasak vanillincukor
400 g búzaliszt
1 tasak és 2 csapott teáskanál sütőpor
A bevonathoz:
150-175 g szitált porcukor
6 evőkanál rum
A töltelékhez az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, magházát eltávolítjuk, az almát gerezdekre vágjuk, cukorral, citromhéjjal és fahéjjal együtt a forrásban lévő vízbe tesszük, néhány percig pároljuk (az almának nem szabad szétesnie). Habszedő kanállal a léből kiemeljük és hűlni hagyjuk. A forró almalébe a mákot belekeverjük, a vajat, mézet és tojást hozzákeverjük, a mazsolát és keserűmandula aromát hozzáadjuk és jól összekeverjük. A tésztához a túrót, tejet, olajat, tojást, sót, cukrot és vanillin-cukrot keverőgéppel a legmagasabb fokozaton jól összekeverjük. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, átszitáljuk, hozzáadjuk és sima tésztává összegyúrjuk. 50x40 cm-es nagyságú lapra kinyújtjuk, a mákmasszát rákenjük, az almaszeleteket a tetején elosztjuk. A tésztát a hosszabbik oldaláról kezdve felgöngyöljük, éles késsel kb. 2 cm széles szeletekre vágjuk és a csigákat kikent sütőlemezre téve a sütőbe helyezzük. A bevonathoz a porcukrot rummal sűrűnfolyós masszává keverjük és sütés után a csigákat azonnal megkenjük.
Túrós-tejfölös sütemény
Tészta: 25 dkg darált Albert keksz, 20 dkg Rama Krém: 4 tojás, 15 dkg cukor, 50 dkg túró, 1 citrom reszelt héja, 1 kanál rum Tetejére: 6 dl tejföl, 1 csomag főzés nélküli vaníliás puding, 1 csomag vaníliás cukor
A kekszet elkeverjük az olvasztott margarinnal, sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. 5 percig 150 fokon elősütjük. Krém: a túrót, citromhéjat, rumot, cukrot, tojássárgáját összekeverjük, belekeverjük a felvert fehérjét. Ráöntjük a tésztára, kb. 25 percig 150 fokon sütjük. Miután kihűlt, összekeverjük a tejfölt a vaníliás cukorral, pudingporral, és a tetejére kenjük.
Finn nagyik áfonyás pitéje
A tésztához 15 dkg margarint, háromnegyed dl cukrot, 1 egész tojást, 3 dl lisztet, 1 teáskanál sütõport kell összegyúrni és kivajazott piteformában, vagy tortaforma alján elegyengetni, a szélén egy kis peremet képezni. Erre jön 3 dl fagyasztott ribizli-áfonya-szeder-eper, stb. keverék vagy idénygyümölcs, a peremre nem kerül gyümölcs. A gyümölcsre kerül az öntet: ami 2 dl tejfölbõl, fél deciliter cukorból, egy egész tojásból, és egy vaniliás cukorból áll. Lehet beletenni felvert tejszínhabot is két kis kanállal. A pitét elõmelegített sütõben 200 fokon kb. 25 percig sütjük.
Tejfölös-babapiskótás édesség (kb.4 személyre)
Egy 450 grammos tejföl (jobb minőségű, pl.Danone) kb.1/3-ához baracklekvárt (de más lekvár is lehet), 2/3-ához instant kakaóport keverünk ízlés szerint (a színe és az íze megfelelő legyen, mint gyümölcs-, és csokikrém). Ennyi krémhez kb.1 csomag babapiskótára lesz szükség. A következő módon rétegezzük a hozzávalókat egy közepes üvegtálba: piskóta, csokis krém, piskóta, lekváros krém (ez hígabb és jól átáztatja a piskótát), piskóta, csokis krém. Egy éjszakára lefedve hűtőbe tesszük, hogy megpuhuljon,és a másnapi ebédhez tálalhatjuk. Nagyon finom hozzá a tejszínhab!
KARÁCSONYI SÜTIK
Karácsonyi mandulaszilánkok Hozzávalók: 200 g vágott mandula, 1 narancs reszelt héja és leve, 300 g csokoládé, 1/2 tk mézeskalácsfűszer Elkészítés: A mandulát egy teflonedényben zsiradék nélkül aranysárgára pörköljük, és egy tányéron hagyjuk kihűlni. Eközben a narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A csokit megolvasztjuk, hozzákeverjük a narancslevet és a mézeskalácsfűszert. Hozzáadjuk a mandulát és a reszelt narancshéjat, és a masszát két kiskanál segítségével a sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokba szedjük. A mandulaszilánkokat hideg helyre tesszük és hagyjuk megszilárdulni.
Mogyorós (vagy diós) tallérok Hozzávalók: 250 g liszt, 1/2 tk sütőpor, 100 g cukor, 1 csipet só, 125 g vaj vagy margarin, 1 közepes tojás, 100 g finomra darált, sózatlan földimogyoró (vagy dió), 1 ek cukrozatlan kakaópor, néhány kanál szezámmag Elkészítés: A lisztet és a sütőport, cukrot, tojást, vajat és a sót egy keverőedényben robotgéppel összedolgozzuk. A tészta 2/3-át kivesszük, és belegyúrjuk a mogyorót (diót), majd 2 cm vastag hengert formálunk belőle. A maradék tésztát elkeverjük a kakaóporral. A sötét tésztát egy enyhén meglisztezett lapon 1 cm vékonyra nyújtjuk, ezután vízzel vékonyan megkenjük. A világos tésztát beletekerjük, és kb. 1 órára hideg helyre tesszük. A hengert kenjük meg vízzel, és forgassuk meg szezámmagban. Vágjuk 1 cm vastag tallérokra, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített sütőben, kb. 3-as fokozaton kb. 10 percig sütjük.
(Forrás: Dr. Oetker karácsonyi receptgyűjtemény)
Almás kuglóf
Hozzávalók
A tésztához:
35 dkg liszt
½ cs friss vagy szárított élesztő
1 dl almalé vagy tej
1 tojás
7 dkg cukor
1 kk fahéj
75 ml olaj
Ezenkívül:
30-40 dkg alma
citromlé
4-5 ek csipkebogyólekvár (másfajta is jó)
5 dkg vágott mandula (vagy dió, mogyoró)
Elkészítés:
A lisztet a szárított élesztővel elkeverjük (vagy a friss élesztőt a langyos folyadékban felfuttatjuk), és a többi összetevővel sima kelt tésztát gyúrunk. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedeljük, a magházát eltávolítjuk és lereszeljük. Citromlével lecsöpögtetjük. Az almareszeléket és a tésztát összegyúrjuk (ha nagyon leves az alma, lisztet adjunk még hozzá), belisztezett munkalapon kinyújtjuk és dzsemmel megkenjük. A tésztát mandulával megszórjuk, felgöngyöljük és kikent kuglófformába tesszük. További 15 percig kelesztjük. Alacsony hőfokon kb. 60 percig sütjük.
|