Dátum: 2024. március 4. | E-mail
   
 
Oldaltérkép
   
:: Imatémák
:: Bizonyságtételek
:: Mi írtuk
Megtértem!
Isten gondoskodik
Imameghallgatás
Így értettem meg az Igét
Társadalmi kérdések
:: Mi olvastuk
:: Könyvajánló
:: Napi áhítat
:: Békehírnök
Imameghallgatás

 

Meghallgatta-e Isten őt vagy sem?

 

87 éves korában halt meg Ruth Graham, Billy Graham felesége. Amikor a róla szóló visszaemlékezést olvastam, elmosolyodtam. Megtudtam, hogy kislánykorában, amint megértette, hogy mit jelent Jézusnak a golgotai kereszten elszenvedett halála a mi üdvösségünkért, minden este ezt imádkozta,

-„Istenem, add, hogy én is meghalhassak érted.” Amikor nővére hallotta az imáját, akkor ő riadtan mindig az ellenkezőjét kérte az Úrtól:

- „Istenem, kérlek, ne hallgasd meg őt”.

 

Aztán felcseperedett ez a tiszta lelkű lány és férjhez ment ahhoz a férfihoz, akiről pontosan tudta, hogy Isten küldte őt társaként. Így az ő férje lett korunk nagy, utazó evangélistája. Öt gyermekük született. Később 19 unokájuk lett és számtalan dédunoka vette körül őket.

 

Nekem nagyon tetszett mindig Ruth Graham lelkülete. Ha jól emlékszem, tőle kérdezték meg egy alkalommal, hogy vajon sose akart volna elválni Billy Grahamtől? Okokat bőven találtak a volna a kívülállók, hiszen a sok-sok egyedül töltött idő, a népes családdal járó nehézségek és problémák miatt gyakran ereje végéig megfeszült. Mert a családi gondok  mindig két emberre vannak méretezve:  férjre és a feleségre, nekik  együtt kellett volna megharcolniuk a helyzeteket, de ő általában egyedül maradt… A válás oka lehetett volna az is, hogy a  férj rengeteget utazott, e miatt ő nagyon magányos lehetett. Nem gondolt-e arra, hogy ez már sok, kész, ennyi elég volt, elválik tőle, most már neki is jár valami kényeztetés az élettől nemcsak mindig az egyedüllét, a robot, a leterhelés, a magány? 

Ruth, egy kis őszinte mosoly kíséretében csendesen csak ennyit válaszolt:

-          Nem, elválni sose akartam tőle, de arra már többször gondoltam, hogy megfojtom.

Engem nem a frappáns válasz nyűgözött le, hanem az őszintesége. Az, ahogy fel tudta vállalni a keresztény élet és az Isten útján engedelmesen járó férj melletti különösen nehéz életet. Ő sose mondta azt, hogy rózsaszín leányálom az élet Billy Graham mellett, csillogás, fogadások és hirnév…de azt mindig hangsúlyozta, hogy sose volt magányos, amíg párja a világot járta, mert Isten mindig vele volt ő pedig forró imával kísérte mindig férje szolgálatát.

 

Ekkor egy kicsit elgondolkodtam. Most akkor meghallgatta-e Isten a kérését, hogy mártírhalált halhasson érte, vagy nem? Két válasz van. Egy felületes szemlélődő válasza és egy igazi, belső válasz. Hagyjuk most a felületes válaszokat, nézzük az igazit.

Bárki bármit gondolt, én azt hiszem, hogy Isten nagyon is meghallgatta Ruth szívének őszinte kívánságát. Mert hogyan is élhetett úgy  férje szolgálatának, vagyis Istennek alárendelt életet, ha nem hal ezért mindennap mártírhalált.

Kínában született. Szülei misszionáriusok voltak. Ő is erre vágyott. Amikor Billy megismerte őt, éppen Tibetbe készült szolgálni. Önállóan és éretten. Hogyan is nevelhette oly nagy szeretettel és odaadással öt gyermekét, ha a maga érdekeit, elképzeléseit  nem adta a halálba értük. Hogyan is lehetett jó anya napi 24 órában, ha a saját céljait közben nem öldökölte halálra a szívében. Hogyan is kísérhette férjét a világ minden tájára őszinte imádsággal, ha közben nem halt meg teljes egészében a saját vágyainak. Hogyan beszélhetett ilyen mély szeretettel és kitartással Isten lelki dolgairól, ha közben a saját testi mivoltát nem áldozta oda teljesen Istennek.

 

Sorolhatnám még bőven az áldozatok, a napról napra való odafeszítés, a mindennapos mártírhalál történetét, amit egy hivő keresztény asszony átél szolgáló férje mellett, de e helyett had idézzem inkább az igét. Azt a gondolatot, amit Pál apostol olyan tisztán és olyan szépen megfogalmazott, nekünk is:

          - Mert mi, a kik élünk, mindenkor halálra adatunk a Jézusért, hogy a Jézus élete is látható legyen a mi halandó testünkben.  Azért a halál mi bennünk munkálkodik... /2 Kor 4/

Hasonlóképpen fogalmazott Pál a római híveknek is. Levele 6. fejezetében ezt olvassuk:

- Eltemettettünk azért ő vele együtt a keresztség által a halálba: hogy miképpen feltámasztatott Krisztus a halálból az Atyának dicsősége által, azonképpen mi is új életben járjunk.

 

Ez az új élet pedig látszódott Ruth 87 évében. Egy új élet pedig csak a régi mártírhalála után van!

 

Igaz szeretettel:

Salyámosy Éva

2008-05-01

 
 
:: Mit szeretnél látni leginkább ezen a honlapon?
    Sok lelki írást
    Tanulságos történeteket
    Segítséget a gyerekneveléshez
    Kreatív ötleteket
    Több jó receptet
 Kezdőoldal
 Kedvencek közé
Pannon Set